Предлагането на жилища за продажба в гръцката област Атика остава на

...
Предлагането на жилища за продажба в гръцката област Атика остава на
Коментари Харесай

Парадоксът на пазара на жилища в гръцката столица Атина

Предлагането на жилища за продажба в гръцката област Атика остава на доста ниски равнища. Търсенето обаче е високо, а офертите за жилища в нови здания са нищожни, като в същото време се продават на недостъпни цени за множеството купувачи. Става въпрос за към 3500-4500 евро приблизително на квадратен метър. За съпоставяне в у нас междинната цена на жилище в София е 1600-1800 евро на кв.м.

На фона на слабото търсене, се появява абсурд - цените не престават да порастват с двуцифрени темпове. Това става и тук-там, където има доста нарастване на броя на парцелите за продажба, пише в. Kathimerini.

Според данни от обявите на организацията " Chryssi Efkairia " в центъра на Атина през 2023 година има спад от 7,6% в броя на жилищата за продажба до 63 892 броя. Офертните цени продължиха да се повишават, повишавайки се с 11,73%, до 2326 евро/кв.м.

Това се случва на фона на отчет от края на предходната година на Централата банка на Гърция, в който се споделя, че се чака намаляване на продажните цени на жилищата за 2024 година Прогнозите им сочаеха, че ралото от покачващи се цени от последните две години е към своя край. Според Bank of Greece промяната в характерностите на търсенето, почнала през интервала на пандемията, продължава и до през днешния ден, като характерни категории парцели и местоположения притеглят доста висок капиталов интерес, затвърждавайки имиджа на доста мечтани парцели.

Най-голям е спадът при по-малките жилища (до 80 кв.м), чийто брой е намалял с 10,5% до 36 686 жилища, до момента в който цената се е нараснала с 14% до 2112 евро/кв.м.
 Ралито при цените на парцелите в Гърция завършва
Ралито при цените на парцелите в Гърция завършва

Предстои интервал на промяна на цените

Важен фактор е жилищната стратегия My Home/ " Моят дом ", която докара до повече продадени парцели, като в същото време усили цените.

" Моят дом " дава опция за придобиване на лично жилище със съфинансиране до 90% от цената му и при преференциални условия, в случай че купувачът е на възраст сред 25 и 39 години.

Междувременно в различен регион - Перистери с парцели, подобаващи за програмата, записва нарастване на предлагането и на офертите: предлагането се увеличи с 26,13%, до 4098 парцела, до момента в който цените се покачиха с 14,2%, което демонстрира противоречие сред продавачите и упованията на купувачите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР